TRANSGENDER DAY OF REMEMBRANCE

Idag är det Transgender Day of Remembrance (TDoR). Dagen har sitt ursprung i mordet på aktivisten Rita Hester, som den 20 november 1998 mördades på grund av sin transidentitet. Sedan dess har fler och fler människor runt om i världen samlats varje år den 20 november för att hedra minnet av de transpersoner som dött till följd av transfobiskt våld och för att kräva ett stopp på våldet mot transpersoner.

Vi vill uppmärksamma den här dagen, för att minnas och hylla de som inte längre finns ibland oss och för att visa vårt stöd till alla transpersoner i Sverige och i resten av världen. Transfobi leder till hatbrott, transpersoner är idag en utsatt grupp som drabbas av osynliggörande och våld i högre grad än många andra grupper.

I F! Gotland arbetar vi aktivt för att lyfta och stärka transpersoners rättigheter, bland annat genom motioner och interpellationer som syftar till att förbättra vården för transpersoner på Gotland.

Idag, TDoR 2019, har vi genom ett yrkande från vår ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, Elin Bååth, klubbat att nämnden ska ta fram en lokal rutin för vård vid könsdysfori, och göra den planen tillgänglig för befolkningen digitalt. Alla olika vårdinstanser ska veta vilken roll de har i processen, vilket ansvar de har, och hur de ska agera. Och den som söker vård ska lätt kunna få veta vart hen ska vända sig och vad hen har för rättigheter. Detta kommer genomföras under 2020.

Ett litet steg på vägen mot en bättre vård för transpersoner.