Ljuset i Östersjön

Ja, vi är ledsna och rädda över valresultatet som helhet. MEN på Gotland firar vi också just nu för enligt det preliminära valresultatet har vi FÖRDUBBLAT vårt mandat i regionfullmäktige! Ett enormt stort tack till alla er som gav oss det här förtroendet mer era röster.

Efter fyra slitiga år med en ensam representant kommer vi nu vara två i fullmäktige som kan stötta varandra. Det betyder så otroligt mycket! Exakt vilka de två personerna blir (och vilka deras två ersättare, som också kommer ingå i fullmäktigegruppen, blir) går inte att säga förrän personkryssen är räknade. Vi lovar att berätta så snart vi vet!

I övrigt är väl Gotland tyvärr inget jättestort ljus i Östersjön – borgarna blir nämligen största blocket med SD som vågmästare (dock gör SD ett mycket sämre val på Gotland än i riket, det är ju alltid något…).

Verkligen inte den situation vi ville ha. Men igen, ljuset är mörkret är F! – vi har suttit i opposition i 4 år och ÄNDÅ lyckats åstadkomma förändring. Vi kommer fortsätta göra det! Med oss i rummet kan ingen ducka frågor om mänskliga rättigheter, antifascism, rättvisa och hållbarhet. Och nu har vi dubbelt så många röster att göra oss hörda med!

Tack till alla som röstat rosa!

Till alla som tagit debatter. Till alla som stått i valstuga och på marknader. Till alla som skapat magi i sociala medier såväl som på gatan. Konst, motstånd, poesi, politik. Till alla organisatörer bakom kulisserna. Till alla i rampljuset. Till alla som hejjat, stöttat, peppat. Gett oss mat när vi kommit hem. Till alla som bakat kakor. Klistrat affischer. Delat flygblad. Svarat på frågor. Ställt frågor! Räknat ut budget. Skrivit debattartiklar. Skrivit valmanifest. Till alla hitresta feminister som hållit torgmöten och homepartys. Till alla gotländska feminister som arrangerat torgmöten och homepartys.

Till alla som modigt stått upp när de högerextrema vindarna blåser isande kalla. Som vägrar ge upp. Som förstår att kampen för rättvisa, jämlikhet och hållbarhet är så mycket större än mandatperioder och mandat. Som vet att vi är i gott sällskap av andra som kämpat för samma sak som oss i hundratals år – vissa som aldrig ens fick uppleva lika rösträtt, men som ÄNDÅ fortsatte kämpa. Till alla som vet att kampen sträcker ut sig långt genom tid och rum.

Tack till alla er som förstår att allt är en väv, att allt hänger ihop. Tack för vart och ett av alla de bidrag som gjorts i den väven under den här valrörelsen. Och vi väver vidare. På Gotland med dubbelt så många mandat – tack vare oss alla tillsammans.