KULTUR, VATTEN OCH VÄLFÄRD FÖR LIVET PÅ NORR

Varför motarbetas Bunge och Fårösund av styret på Gotland? På flera områden har beslut tagits som definitivt är negativt för Bunge och Fårösund. Dels gäller det budgeten där besparingar på Folkhögskolan kommer att göras och där åtminstone Ella Musiklinje kommer att läggas ner.
 
Det andra ärendet gäller Föreskrifter för vattenskyddsområde Bästeträsk där man väljer att istället för att ha förbud för täktverksamhet skriver att det krävs tillstånd. Det fanns en möjlighet att äntligen ge Bungeborna trygghet i att få Bästevattnet ur kranen framöver.
 
Kanske beror beslutet på att vissa tycker det är svårt att ta ett nej. I detta fall nej till stenbrott i Ojnare.
 
Tidigare har högstadiet på Fårösund skolan varit hotat. Vårdcentralen är i stort sett borta.
 
Under massor av år hade vi i området sjukvård, tandvård, idrottshall från KA3.
 
Det verkar som att området inte ännu kommit in i det kommunala upptagningsområdet. Och när statliga omställningspengar är slut glöms området bort igen.
 
Och hur går det med Bungemuseet? Ett unikt museum där vi kan lära oss hur vi tider tillbaka levde och försörjande oss på vad naturen hade att erbjuda. Vi vill inte tillbaka dit, men det finns mycket att lära. Men sång och musik har vi alltid varit en del av vår historia och det mår vi alla bra av.
 
Ska det inte få finnas kvar tryggt vatten, välfärd, musikutbildning speciellt för tjejer och transpersoner och kultur nu när norr inte levererar varken kalksten eller värnpliktiga ungdomar som lärt sig kriga och döda?
 
Är det kanske ett tecken på att det är patriarkala normer som styr?
 
Lotta Persson, ordförande F! Gotland, Fårösund
Gerd Holmgren, ledamot i fullmäktige, Hangvar