Integrationsplikt!? Återkalla din motion, Jesper Skalberg (M)!

Författaren ligger i soffan och förskräcks över Jesper Skalbergs (M) motion. Dansk-svenske gårdshunden Karlsson gillar varken katter eller brungrumligt röstfiske.

Gotland Pride har precis avslutats och när (det politiska) livet börjar likna vardag blir jag sittande med en tjock lunta fullmäktigehandlingar. Inget konstigt med det, men när jag drunknat i revisorsinformation, taxemodeller och tilläggsbudget så är jag tvungen att ta mig an det där ohyggliga: Jesper Skalbergs (moderaternas gruppledare, f.d. riksdagsledamot) motion: En lokal integrationsplikt.

Denna höst har de demokratiska och antirasistiska partierna helt misslyckats med att förklara och nå ut med budskapet om en bred och mycket stark enighet i det politiska Sverige: nämligen att Sverigedemokraterna ska hållas utan inflytande! Den svåra regeringsbildningen och det som lett fram till ett minoritetsstyre på Gotland har ju sin grund i denna breda samsyn! Det borde vi fokusera mer på.

Men så åter till Jesper Skalbergs motion. Och det finns knappt ord att beskriva vad jag känner. Nyanlända som många gånger söker en fristad i Sverige ska inte ges förstärkta och bekräftade rättigheter – utan Gotlandsmoderaten vill fokusera på deras skyldigheter. Det är ett minst sagt omodernt och bakåtsträvande att kräva att någon annan ska göra något för att integrationen simsalabim ska resultera i – ja vadå? Ett likformigt Moder Svea – långt från det progressiva, hela tiden förändrande samhället vi människor lever och frodas i. Pliktkraven ska bl.a. avse att aktivt delta i och göra framsteg i svenska språket och att jobba. Jobba, jobba, jobba.  Att det finns väldigt få exempel på nyanlända som inte vill just detta spelar ingen roll: bilden av krigsflyende människor som latmaskar är tydligen viktig att cementera in – hur felaktig den än må vara. Här finns röster att hämta tillbaka från Sverigedemokraterna. Det är inte anständigt!

Integration är något vi alla måste syssla med varje dag. Den är mer mitt och ditt ansvar än någon annans plikt. Däremot är motionerande på Jesper Skalbergs tema integrationsmotverkande. Det delar upp gemenskapen i grupper  som ställs mot varandra. Det stigmatiserar och det svartmålar. Det senare inte minst moderaterna själva. För kom ihåg var ni hörde det först. Den här motionen kommer att vara mycket omtyckt av SD.  Så Jesper Skalberg, återkalla din motion, och till er andra Gotlandsmoderater – markera mot det mycket brungrumliga röstfiske som er gruppledare ägnar sig åt – rösta nej till motionen.

Tomas Pettersson
Fullmäktigeledamot, F! Gotland